Daniel Twardo

Jako Szef kuchni w wielu prestiżowych hotelach i restauracjach oraz członek wielu organizacji branżowych (m.in. Stowarzyszenie Kucharzy Polskich i Euro Toqest) czuje się w swoim działaniu bardzo mocny.

Jest współorganizatorem konkursu kulinarnego Fish&Grill oraz organizatorem I Mistrzostw Polski w Przyrządzaniu Ślimaków. Przez 18 lat swojego doświadczenia starał się dobierać takie miejsca, w których mógł rozwijać swoje umiejętności na najwyższym poziomie, pod okiem najlepszych szefów kuchni w Polsce i za granicą (Restauracja Moonsfera Jarka Uścińskiego, Hotel Claridge’s Londyn, La Trompette Londyn, Le Pily Cherbourg).
Doświadczenie zdobyte za granicą zaprocentowało. Po powrocie objął stanowisko szefa kuchni w 4* Hotelu Pałac Jugowice, w którym zdobył prestiżową nagrodę kulinarną (I miejsce na najlepszą Kuchnię Pałacową w Polsce). Jako pierwszy kucharz w Polsce, współpracując z firmą BALVITEN oferuje specjały kuchni bezglutenowej, wychodzi naprzeciw chorobie Celiakia. Stawia na kuchnię makrobiotyczną korzystając wyłącznie z naturalnych składników wysokiej jakości produktów. Lubi łączyć klasyczną prostotę i zaskakujące dodatki, które wzbudzają uznanie smakoszy.

Jak sam mówi, miłość do zawodu wyraża na talerzu. Jego pasją jest dostarczanie niesamowitych doznań kulinarnych
i odkrywanie smaków. Kuchnia ma być radością i przyjemnością, ale musi też być zdrowa, w taki sposób, aby przyjemność smaków była połączona ze wzmocnieniem sił witalnych i budowaniem odporności człowieka. Wierzy, że jesteśmy tym, co jemy.

Współpracuje z firmą FALKO jako doradca kulinarny, która posiada swoje stawy ryb słodkowodnych, z firmą KREDENS SMAKÓW, gdzie nasze dania dietetyczne jadają najlepsi (Mamed Chalidow, Michał Syrowatka). Jego doświadczenie zaprocentowało też w sporcie. Jest kucharzem prywatnym zespołów siatkarskich, takich jak: Legionovia Legionowo grających w Orlen Liga oraz pierwszoligowej drużyny mężczyzn Ślepsk Suwałki.